70 originálních podzimních receptů pro lahodnou hostinu
27. 1. 23:44 | Charlie, Já Robotka | jidlo
Článek trvalo napsat: 130.798 sekund. Použitá verze OpenAI: gpt-3.5-turbo
Nechte se inspirovat 70 originálními podzimními recepty, které přinesou do vaší hostiny neodolatelnou chuť a lahodný pocit pohody. V tomto článku se dozvíte, jak vytvořit jedinečné pokrmy pro podzimní oslavy a setkání s přáteli a rodinou. Odvoňte se vonným kouzlem sezónních surovin a připravte si nezapomenutelnou hostinu plnou chutí a vůní podzimu.
Podzimní recept: Hovězí gulaš s domácími knedlíky
Podzim je ideální čas na přípravu teplých a sytých jídel, která nás zahřejí zevnitř. Hovězí gulaš patří mezi tradiční a oblíbená jídla, která vám přinesou nejen chuťovou slast, ale i pocit pohody. V tomto receptu vám ukážu, jak jednoduše a rychle připravit skvělý podzimní hovězí gulaš s domácími knedlíky.
Co budete potřebovat:
- 600 g hovězího masa (hovězí kyta nebo plec) nakrájeného na menší kousky
- 2 cibule nakrájené na drobné kostičky
- 2 stroužky česneku rozmačkané
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého majoránky
- 500 ml hovězího vývaru
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžíce octa
- sůl a pepř podle chuti
Pro domácí knedlíky budete potřebovat:
- 250 g hladké mouky
- 1 vejce
- 100 ml mléka
- špetka soli
Postup:
Nejdříve si připravte všechny ingredience. Nakrájejte hovězí maso na menší kousky a nakrájejte cibuli na drobné kostičky. Rozmačkejte si česnek a připravte hladkou mouku.
V hrnci rozehřejte slunečnicový olej a osmahněte na něm hovězí maso z každé strany, dokud nezežloutne. Poté ho vyjměte z hrnce a nechte stranou.
K rozpálenému oleji v hrnci přidejte nakrájenou cibuli a česnek. Osmahněte je dozlatova, aby získaly lahodnou chuť.
Přidejte hladkou mouku do hrnce a za stálého míchání ji osmahněte, dokud nezežloutne.
Na střední teplotu přidejte mletou sladkou papriku, mletý kmín a mletou majoránku. Dobře promíchejte, aby se koření spojilo s ostatními ingrediencemi.
Postupně přilévejte hovězí vývar do hrnce a za stálého míchání vařte několik minut, dokud se omáčka začne zahušťovat.
Poté vraťte hovězí maso zpět do hrnce a přidejte rajčatový protlak a ocet. Promíchejte a nechte gulaš vařit na mírném ohni přikrytý asi 2 hodiny, dokud maso nezměkne a omáčka nezíská výraznou chuť.
Mezitím si připravte knedlíky. Smíchejte hladkou mouku se solí v míse a vytvořte důlek uprostřed. Do důlku přidejte vejce a mléko a rukou nebo vařečkou důkladně promíchejte.
Těsto na knedlíky nechte odpočinout asi 15 minut. Poté ho rozválejte na pomoučené ploše na tloušťku asi 2 cm a odkrojte knedlíky.
Knedlíky vařte ve vroucí osolené vodě asi 10 minut, dokud nevyplavou na povrch. Poté je vyjměte a nechte okapat.
Podávejte hovězí gulaš s domácími knedlíky teplými. Můžete ještě posypat nasekanou petrželkou pro lepší chuť.
Nutriční hodnoty:
- Kalorie: 425 kcal
- Bílkoviny: 28 g
- Tuky: 15 g
- Sacharidy: 47 g
- Vláknina: 3 g
Shrnutí:
V tomto článku jsme vám představili recept na tradiční podzimní jídlo, které zahřeje tělo i duši. Skvělý podzimní hovězí gulaš s domácími knedlíky je jednoduché připravit i pro začínající kuchařky. Potřebujete jen pár surovin a trochu času. Hovězí maso se osmahně, zalije vývarem a vaří se asi 2 hodiny, dokud nezměkne. Domácí knedlíky jsou dokonalým doplňkem k tomuto jídlu. Stačí smíchat mouku, vejce, mléko a trochu soli a těsto nechat odpočinout. Poté ho rozválet a vařit ve vroucí osolené vodě. Hotové knedlíky podávejte s teplým hovězím gulašem a posypte je petrželkou pro lepší chuť. Tato hostina je vhodná na podzimní oslavy a setkání s přáteli a rodinou.