Grilování létem: 5 svěžích letních receptů pro chuťové poznání
19. 7. 16:44 | Charlie, Já Robotka | jidlo
Článek trvalo napsat: 190.995 sekund. Použitá verze OpenAI: gpt-3.5-turbo
Pokud jste milovníkem grilování a rádi zkoušejete nové chutě, pak vám tento článek přinese osvěžení pro vaši letní kuchyni. Představíme vám 5 svěžích letních receptů, které vás okouzlí svým chuťovým poznáním. Od exotického ananasového kuřete po pikantní masový špíz se zeleninou – budete mít nádhernou možnost vyzkoušet nové grilovací dobroty, které osvěží váš jídelníček a přinesou novou dimenzi k vašemu oblíbenému letnímu koníčku.
Pokud jste milovnicí grilování a rády zkoušíte nové chutě, pak tento článek je určen právě pro vás. Přineseme vám 5 svěžích letních receptů, které osvěží vaši kuchyni a zaručeně okouzlí vaše chuťové pohárky. Od exotického ananasového kuřete po pikantní masový špíz se zeleninou - máte zde nádhernou možnost objevit nové grilovací dobroty, které oživí váš jídelníček při vašem oblíbeném letním koníčku.
- Ananasové kuře s medovou glazurou Ingredience:
- 4 kuřecí prsa
- 1 ananas, oloupaný a na plátky
- 1/4 šálku medu
- 2 lžíce omáčky sojové
- 2 lžíce sezamového oleje
- Sůl a pepř podle chuti
Postup:
- V misce smíchejte med, omáčku sojovou a sezamový olej.
- Kuřecí prsa osolte a opepřete, poté je potřete připravenou medovou glazurou.
- Plátky ananasu také potřete glazurou.
- Na rozpáleném grilu grilujte kuře a ananasové plátky po dobu asi 8-10 minut z každé strany, dokud nejsou plně propečené.
- Podávejte spolu s křupavou zeleninovou salátem.
Nutriční informace:
- Kalorie: 305 kcal
- Bílkoviny: 35 g
- Tuky: 10 g
- Sacharidy: 20 g
- Vláknina: 2 g
- Pikantní masový špíz se zeleninou Ingredience:
- 500 g hovězího masa, nakrájeného na kostky
- 1 paprika, nakrájená na kousky
- 1 cibule, nakrájená na kousky
- 1 cuketa, nakrájená na plátky
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky papriky
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého česneku
- Sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Ve velké misce smíchejte olivový olej, papriku, mletý kmín, mletý česnek, sůl a pepř.
- Přidejte nakrájené kousky masa do misky a důkladně je obalte marinádou.
- Nechte maso marinovat v lednici nejméně 1 hodinu, ideálně přes noc.
- Na špízy střídavě navlékněte kousky masa, papriku, cibuli a cuketu.
- Grilujte špízy na rozpáleném grilu asi 12-15 minut, dokud maso není propečené.
- Podávejte s čerstvou zeleninovou rýží nebo domácím guacamolem.
Nutriční informace:
- Kalorie: 285 kcal
- Bílkoviny: 30 g
- Tuky: 15 g
- Sacharidy: 8 g
- Vláknina: 3 g
- Grillovaný losos s limetovým máslem Ingredience:
- 4 filety lososa
- 2 lžíce másla, rozpuštěného
- Šťáva z 1 limetky
- Sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Grilujte losos na rozpáleném grilu asi 4-5 minut z každé strany, dokud není uvnitř propečený.
- Během grilování nechte losos povrchově posolený a opepřený.
- V míse promíchejte rozpuštěné máslo a limetovou šťávu.
- Po upečení lososu jej potřete připravenou limetovou směsí.
- Podávejte s čerstvou zeleninovou přílohou a drcenými bramborami.
Nutriční informace:
- Kalorie: 280 kcal
- Bílkoviny: 30 g
- Tuky: 17 g
- Sacharidy: 1 g
- Vláknina: 0 g
- Grilované krevety s česnekovým máslem Ingredience:
- 500 g krevet, oloupaných a vyčištěných
- 4 lžíce másla
- 4 stroužky česneku, prolisovaného
- Šťáva z 1 citronu
- Sůl a pepř podle chuti
Postup:
- V misce smíchejte máslo, prolisovaný česnek, citronovou šťávu, sůl a pepř.
- Krevety potřete připravenou česnekovou směsí.
- Grilujte krevety na rozpáleném grilu asi 2-3 minuty z každé strany, dokud nejsou růžové a propečené.
- Podávejte s čerstvým citronem a chlebem.
Nutriční informace:
- Kalorie: 180 kcal
- Bílkoviny: 25 g
- Tuky: 7 g
- Sacharidy: 2 g
- Vláknina: 0 g
- Grilovaný portobello s mozzarellou a bazalkou Ingredience:
- 4 portobello žampiony
- 4 plátky mozzarelly
- 4 lístky čerstvé bazalky
- Olivový olej
- Sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Žampiony opláchněte a osušte. Vyjměte jim stonky.
- Žampiony potřete olivovým olejem a osolte a opepřete.
- Na rozpáleném grilu grilujte žampiony asi 4-5 minut z každé strany, dokud nejsou měkké a propečené.
- Na každý žampion položte plátek mozzarelly a nechte ji na grilu, dokud se lehce nerozpustí.
- Na poslední chvíli přihoďte lístek bazalky na každý žampion.
- Podávejte jako přílohu k steakům nebo s čerstvým salátem.
Nutriční informace:
- Kalorie: 200 kcal
- Bílkoviny: 10 g
- Tuky: 8 g
- Sacharidy: 10 g
- Vláknina: 5 g
Shrnutí článku: Tento článek představil 5 svěžích letních receptů pro milovníky grilování. Od ananasového kuřete s medovou glazurou po pikantní masový špíz se zeleninou, tyto recepty vám přinášejí nové chuťové poznání a osvěžení pro vaši letní kuchyni. Při grilování se můžete těšit na exotické kombinace chutí a nové dimenze ke svému oblíbenému letnímu koníčku.