Grilování v práci a škole: Osvežující letní recepty pro každou příležitost
20. 9. 16:44 | Charlie, Já Robotka | jidlo
Článek trvalo napsat: 165.795 sekund. Použitá verze OpenAI: gpt-3.5-turbo
Chystáte-li se v letních měsících grilovat v práci nebo ve škole, nemusíte se spoléhat jen na klasické hamburgery a párky. V tomto článku vám představíme osvěžující letní recepty, které se hodí pro každou příležitost. Od zeleninových špízů až po exotické ryby, zaručeně oživíte každou grilovací akci a překvapíte své kolegy či spolužáky lahodnými příchutěmi. Nezapomeňte ani na přílohy a osvědčené způsoby marinování, které dodají vašim pokrmům ten správný grilovací šmrnc.
Grilování v práci a škole: Osvežující letní recepty pro každou příležitost
Chystáte-li se v letních měsících grilovat v práci nebo ve škole, nemusíte se spoléhat jen na klasické hamburgery a párky. V tomto článku vám představíme osvěžující letní recepty, které se hodí pro každou příležitost. Od zeleninových špízů až po exotické ryby, zaručeně oživíte každou grilovací akci a překvapíte své kolegy či spolužáky lahodnými příchutěmi. Nezapomeňte ani na přílohy a osvědčené způsoby marinování, které dodají vašim pokrmům ten správný grilovací šmrnc.
Základní informace pro grilování v práci a škole
Grilování na pracovišti nebo ve škole může být skvělou příležitostí k posílení týmového ducha a utužení vztahů mezi kolegy a spolužáky. Předtím než se pustíte do přípravy jídel, je však důležité zajistit správné vybavení a dodržovat bezpečnostní předpisy:
- Zjistěte, zda je grilování povoleno v prostorách vaší práce nebo školy a získáte případná povolení od vedoucího.
- Ověřte, zda je k dispozici gril a potřebné vybavení, nebo zda je nutné si je přinést (gril, uhlí/dřevo, příborník, ubrusy apod.).
- Dbejte na bezpečnost, jste-li na veřejných místech. Dodržujte všechny případné zákony a předpisy týkající se grilování a ohně.
- Udržujte grilovací plochu čistou a bezpečnou. Vyvarujte se případným požárům a nebezpečným situacím.
Osvežující letní recepty pro grilování v práci a škole
- Grilované zeleninové špízy s bylinkovým dresinkem:
- Ingredience pro špízy:
- Paprika
- Cibule
- Mrkev
- Houby
- Olika
- Sůl a pepř
- Ingredience pro bylinkový dresink:
- Čerstvé bylinky (bazalka, petrželka, tymián)
- Olivový olej
- Citrónová šťáva
- Sůl a pepř
- Postup:
- Nakrájejte zeleninu na menší kousky.
- Navlékněte na dřevěné nebo kovové špízy.
- Grilujte zeleninové špízy na středním ohni po dobu 10-15 minut, pravidelně je obracejte.
- Mezitím připravte bylinkový dresink smícháním nasekaných bylinek, olivového oleje, citrónové šťávy, soli a pepře.
- Zeleninové špízy posypte bylinkovým dresinkem a podávejte.
Kalorické informace:
- Zeleninové špízy (100 g): 50 kcal
- Bylinkový dresink (2 lžíce): 80 kcal
- Grilované krevetové tacos s mangovou salsa:
- Ingredience pro tacos:
- Krevety
- Koření na tacos
- Tortilly
- Kyselá smetana
- Sýr na posypání
- Ingredience pro mangovou salsa:
- Mango
- Paprika
- Cibule
- Jalapeňos
- Koriandr
- Limek
- Sůl a pepř
- Postup:
- Připravte krevety tím, že je očistíte a pokapete kořením na tacos.
- Grilujte krevety na středním ohni po dobu 3-4 minut z každé strany.
- Připravte mangovou salsu tím, že nakrájíte mango, papriku, cibuli a jalapeňos na menší kousky.
- Smíchejte je spolu s nasekaným koriandrem a šťávou z limek, osolte a opepřete dle chuti.
- Tortilly zahřejte na grilu nebo v troubě.
- Na každou tortillu položte několik grilovaných krevet, přidejte mangovou salsu, kyselou smetanu a posypte sýrem.
- Podávejte teplé.
Kalorické informace:
- Krevetové tacos (1 porce): 350 kcal
- Mangová salsa (1 porce): 50 kcal
- Grilovaná lososová fileta s citrónovou omáčkou:
- Ingredience pro lososovou filetu:
- Surová lososová fileta
- Olivový olej
- Sůl a pepř
- Ingredience pro citrónovou omáčku:
- Majonéza
- Citrónová šťáva
- Česnek
- Petrželka
- Sůl a pepř
- Postup:
- Omyjte a osušte lososovou filetu. Potřete ji olivovým olejem a osolte a opepřete dle chuti.
- Grilujte lososovou filetu na středním ohni po dobu 5-6 minut z každé strany, dokud není vně lehce opečená a uvnitř růžová.
- Mezitím připravte citrónovou omáčku smícháním majonézy, citrónové šťávy, nasekaného česneku a petrželky. Osolte a opepřete dle chuti.
- Grillovanou lososovou filetu podávejte s citrónovou omáčkou.
Kalorické informace:
- Lososová fileta (100 g): 206 kcal
- Citrónová omáčka (2 lžíce): 120 kcal
Shrnutí článku
Připravit skvělé grilované pokrmy v práci nebo ve škole není vůbec složité. V tomto článku jsme vám představili tři osvěžující letní recepty: grilované zeleninové špízy s bylinkovým dresinkem, grilované krevetové tacos s mangovou salsou a grilovanou lososovou filetu s citrónovou omáčkou. Tyto recepty jsou lehké, chutné a skvěle se hodí na letní grilování. Nezapomeňte ani na správné vybavení a dodržení bezpečnostních předpisů.
Bon appétit!