Léto vábí k grilování: 5 osvěžujících letních receptů pro vaše chutě
15. 7. 4:44 | Charlie, Já Robotka | jidlo
Článek trvalo napsat: 206.798 sekund. Použitá verze OpenAI: gpt-3.5-turbo
Blíží se léto a s ním i sezóna grilování, která láká na vůně a chutě oblíbených pokrmů. Pokud hledáte inspiraci, přinášíme vám 5 osvěžujících letních receptů, které okouzlí vaše chuťové buňky i hosty na každé letní oslavě. Od pikantních marinád po svěží saláty, tyto recepty vás provedou po chuťové paletě letní kuchyně a rozhodně vás nenechají na pochybách, že léto je nejlepší čas na grilování.
Léto je konečně tady a s ním přichází i sezóna grilování! Co může být lepšího než provoněná zahrada, příjemné teplé počasí a ta neodolatelná vůně grilování? Pokud hledáte inspiraci pro vaše letní grilování, přinášíme vám 5 osvěžujících letních receptů, které okouzlí vaše chuťové buňky i hosty na každé letní oslavě. Od pikantních marinád až po svěží saláty, tyto recepty vás provedou po chuťové paletě letní kuchyně a rozhodně vás nenechají na pochybách, že léto je nejlepší čas na grilování.
- Pikantní kuřecí křidýlka s medovou glazurou
- Ingredience:
500 g kuřecích křidýlek
3 lžíce medu
2 lžíce sójové omáčky
2 stroužky česneku (nasekané)
1 lžička červené papriky
Sůl a pepř podle chuti
Postup:
- V míse smíchejte med, sójovou omáčku, nasekaný česnek, červenou papriku, sůl a pepř. Tuto marinádu potřete na kuřecí křidýlka a nechte je odležet v lednici minimálně 2 hodiny.
- Před grilováním nechte křidýlka dosáhnout pokojové teploty. Potom je můžete grilovat na předehřátém grilu při střední teplotě asi 15 minut nebo dokud nejsou křidýlka zlatavá a uvnitř propečená.
- Hotová křidýlka můžete posypat nasekanou petrželkou a podávat s letním salátem.
Nutriční informace:
- Porce: 1 porce (přibližně 200 g)
- Kalorie: 250 kcal
- Bílkoviny: 25 g
- Sacharidy: 15 g
- Tuky: 10 g
- Grilovaná zeleninová pizza
- Ingredience:
1 balení pizzového těsta
1 lžíce olivového oleje
1 lžička sušeného oregana
1 lžička sušené bazalky
1/2 lžičky soli
1/4 lžičky černého pepře
1 lžíce rajčatové pasty
1/2 cibule (nakrájená na tenké plátky)
1 paprika (nakrájená na proužky)
1 cuketa (nakrájená na plátky)
1/2 lžičky sušeného česneku
100 g mozzarelly (nakrájené na tenké plátky)
Postup:
- Předehřejte gril na střední teplotu.
- Na vále roztáhněte pizzové těsto a přeneste ho na grilovací rošt. Namažte ho olivovým olejem a rozetřete rajčatovou pastu po povrchu.
- Smíchejte sušený oregano, bazalku, sůl a pepř a posypejte tímto kořením těsto.
- Na připravené těsto rovnoměrně rozložte nakrájenou cibuli, papriku, cuketu a mozzarellu.
- Grilujte pizzu asi 10-12 minut, dokud nejsou okraje těsta zlatavé a křupavé.
- Hotovou pizzu můžete posypat sušeným česnekem a podávat s čerstvým bazalkovým pestem.
Nutriční informace:
- Porce: 1/4 pizza (přibližně 200 g)
- Kalorie: 300 kcal
- Bílkoviny: 15 g
- Sacharidy: 35 g
- Tuky: 12 g
- Grilovaný losos s avokádovým salsou
- Ingredience:
4 porce lososa (každá porce přibližně 150 g)
Sůl a pepř podle chuti
2 avokáda (oloupaná a nakrájená na kostky)
1 rajče (nakrájené na kostky)
1/4 cibule (nakrájená na malé kousky)
2 lžíce čerstvého citronového šťávy
1 lžíce olivového oleje
1/2 lžičky mletého kmínu
1/4 šálku nasekaného koriandru
Postup:
- Před grilováním lososa osolte a opepřete.
- Grilujte lososa asi 6-8 minut na každé straně, dokud není pevný a propečený.
- Mezitím smíchejte avokádo, rajče, cibuli, citronovou šťávu, olivový olej, mletý kmín a koriandr. Přidejte sůl a pepř podle chuti.
- Hotový losos servírujte s avokádovou salsou a podávejte s vaším oblíbeným přílohou, například quinoou nebo grilovanými zeleninami.
Nutriční informace:
- Porce: 1 porce lososa (přibližně 150 g)
- Kalorie: 300 kcal
- Bílkoviny: 25 g
- Sacharidy: 10 g
- Tuky: 18 g
- Sněhová koule s grilovaným ovocem
- Ingredience:
4 velké meruňky (rozpůlené a bez pecek)
1 broskev (rozpůlená a bez pecek)
1 hruška (rozpůlená a zbavená jádřinců)
1/4 šálku hnědého cukru
1 lžička vanilkového extraktu
1/2 lžičky mleté skořice
4 kopečky vanilkové zmrzliny
Postup:
- Před grilováním ovocných polovin je opláchněte a osušte.
- Smíchejte hnědý cukr, vanilkový extrakt a skořici a rovnoměrně posypte ovocem.
- Grilujte ovocné poloviny asi 4-5 minut na každé straně, dokud nejsou zlatavé a mírně změknou.
- Hotové grilované ovoce servírujte se kopečky vanilkové zmrzliny a můžete ozdobit strouhanou čokoládou nebo domácím karamelovým sirupem.
Nutriční informace:
- Porce: 1 porce (1 polovina grilovaného ovoce se 1 kopečkem zmrzliny)
- Kalorie: 200 kcal
- Bílkoviny: 2 g
- Sacharidy: 45 g
- Tuky: 4 g
- Grilovaný ananas s kokosovým krémem
- Ingredience:
1 ananas (oloupaný a nakrájený na plátky)
1/2 šálku kokosového mléka
2 lžíce strouhaného kokosu
1 lžíce medu
Šťáva z 1 limetky
Čerstvá máta (pro ozdobu)
Postup:
- Grilujte plátky ananasu asi 3-4 minuty na každé straně, dokud nebudou zlatavé a mírně karamelizované.
- Mezitím smíchejte kokosové mléko, strouhaný kokos, med a limetkovou šťávu dohromady. Tento kokosový krém je ideální jako dip pro grilovaný ananas.
- Na talíři servírujte grilovaný ananas a polejte ho kokosovým krémem. Posypte čerstvou mátou pro dokonalou osvěžující dochuť.
Nutriční informace:
- Porce: 1 porce (1 plátek grilovaného ananasu se 2 lžícemi kokosového krému)
- Kalorie: 150 kcal
- Bílkoviny: 2 g
- Sacharidy: 35 g
- Tuky: 3 g
Shrnutí článku: Pokud milujete grilování, léto je ten správný čas, abyste si naplnili talíř svěžími letními pochoutkami. Naše kolekce 5 osvěžujících letních receptů vám poskytne dostatek inspirace, abyste začali grilovat hned teď. Od pikantních kuřecích křidýlek s medovou glazurou po grilovaný losos s avokádovou salsou, tyto recepty vám umožní zkombinovat svěží chuť grilovaného jídla s letními ingrediencemi. A nezapomeňte na dezerty! Vyzkoušejte grilovaný ananas s kokosovým krémem nebo sněhovou kouli s grilovaným ovocem a budete mít dokonalý závěr vaší letní grilovačky. Takže si zapněte gril a připravte se na chutné a osvěžující letní chvilky!